Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

'Fijn stof beïnvloedt neurologische ontwikkeling foetus'

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

'Fijn stof beïnvloedt neurologische ontwikkeling foetus'

Floris Van Cauwelaert

Uit een studie van de Universiteit Hasselt blijkt dat fijn stof een invloed heeft op de neurologische ontwikkeling van een foetus.

De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Environmental Health Perspectives onder de titel "In Utero Fine Particle Air Pollution and Placental Expression of Genes in the Brain-Derived Neurotrophic Factor Signaling Pathway: An ENVIRONAGE Birth Cohort Study". In de conclusie geven de auteurs zelf aan dat meer studie nodig om de bevindingen te bevestigen maar deze eerste resultaten zijn onrustwekkend.

't Grootste probleem met fijn stof is dat we het niet zien. Daardoor zijn we minder geneigd er iets aan te doen. Nochtans kan het worden beschouwd als één van de grootste gezondheidsrisico's van onze tijd. België scoort zeer slecht en riskeert zware boetes als het probleem niet ernstiger wordt genomen. 

Smog Free Tower

De Nederlandse designer Daan Roosegaarde, bekend van het lichtgevend fietspad, wil fijn stof zichtbaar maken. Hij werkt aan de Smog Free Tower, een toren die bijvoorbeeld in een stadspark kan worden geplaatst om de lucht er plaatselijk te zuiveren van fijn stof. Het fijn stof dat uit de lucht wordt gefilterd, wordt dan weer gebruikt om juwelen van te maken. Roosegaarde zegt te beschikkend over de nodige technologie om het project echt te realiseren. Hij startte een crowdfundingcampagne op kickstarter en haalde meteen de nodige fondsen op om de eerste Smog Free Tower te bouwen in Rottterdam. Hij plant daarna een toer via wereldsteden met de toren.