Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Ook Statoil staakt olieplannen in Alaska

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Ook Statoil staakt olieplannen in Alaska

Niel Staes

Twee maanden geleden kondigde Shell aan dat het de plannen om te boren in de Noordpool even in de vriezer stak. Die beslissing heeft nu ook een impact op boorplannen van andere maatschappijen. Zo verklaarde Statoil, de Noorse oliemaatschappij, gisteren dat ook zij afzien van hun Noordpoolplannen. 

Statoil heeft de rechten om boren in de olierijke Tsjoektsjenzee ten Noorden van Alaska, maar na de mislukte expeditie (t.w.v. 7 miljard dollar) van Shell ziet het ernaar uit dat ook de rechten van Statoil nooit gerealiseerd zullen worden. De Noren hoopten immers gebruik te kunnen maken van de infrastructuur van Shell om de olie te transporteren. Nu die er niet komt, wordt het kostenplaatje te hoog, zeker gezien de lage olieprijs, om door te zetten. 

Statoil trekt zich eigenlijk helemaal terug uit het gebied. Niet enkel de 16 concessies worden verlaten, ook de deelname in een vijftigtal concessies van ConocoPhillips worden opgezegd en hun kantoor in Anchorage gaat dicht.  Statoil blijft wel actief aan de Noordpool en heeft nog concessies in de Barents Zee en nabij Groenland en Rusland. Dus de strijd is nog niet gestreden.

Greenpeace reageerde wel al opgetogen: "Geweldig nieuws dat na Shell nu ook het Noorse Statoil vertrekt uit dit deel van de Noordpool."

Ter info: Men schat dat Tsjoektsjenzee meer dan 15 miljard vaten olie en zo'n 2 biljoen m² gas. Shell had 2.1 miljard dollar geïnvesteerd in boorrechten (275 concessies). Statoil investeerde in 2008 zo'n 80 miljoen dollar in haar concessies.