Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Was 11 november een historische klimaatdag?

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Was 11 november een historische klimaatdag?

Niel Staes

"Keep it below 2°C!" is de doelstelling van de Klimaattop in Parijs. Die boodschap betekent voor wetenschappers eigenlijk "Keep it below 450 ppm!". Ppm CO2 (of parts per million) duidt op de concentratie CO2 in de atmosfeer. Met regelmaat van de klok breekt deze concentratie records. Een belangrijke symbolische grens is daar de 400 ppm, die in mei 2013 voor het eerst kortstondig werd doorbroken. En deze week sneuvelde misschien wel het meest opvallende record van onze generatie: "De laatste dag onder de 400 ppm".

Op 11 november werd er een concentratie van 399.68 ppm gemeten. Je kan je kleinkinderen dus vertellen dat je nog de pre-400ppm-wereld hebt gekend. Ze gaan je niet geloven. De kans dat we nog terug onder die grens duiken is klein. Als we de gewone trendlijn blijven volgen, zouden we volgend jaar nog even moeten zakken naar 399,3 ppm, maar 2016 zou wel eens de grootste El Niño kunnen brengen sinds 1997. Als dat gebeurt, is de kans reëel dat we nooit meer onder de 400 ppm dalen.

 Laatste week

Laatste week

 Laatste 50 jaar

Laatste 50 jaar

 Laatste twee jaar

Laatste twee jaar

 Laatste 800.000 jaar

Laatste 800.000 jaar

Een kort overzicht van vorige records hier op Zeronaut.be: