Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Micro-waterkrachtcentrale Turbulent vindt inspiratie bij spinnen

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Micro-waterkrachtcentrale Turbulent vindt inspiratie bij spinnen

Floris Van Cauwelaert

Op 19 oktober maken we de winnaars van de Additive Design Challenge bekend. In de aanloop zetten we telkens één van de zeven finalisten in de kijker. We stellen je graag voor: Turbulent, de micro-waterkrachtcentrale van Geert Slachmuylders.

 Turbulent, prototype

Turbulent, prototype

Geert Slachmuylders wil met zijn project op een zo efficiënt mogelijke manier energie uit water halen. “Turbulent werkt volgens een compleet ander concept dan de huidige waterkracht,” legt hij uit. “In plaats van dammen te bouwen en de omliggende ecologie te schaden, gaan we werken met een draaikolk. We hebben geen grote stalen constructies nodig, maar gebruiken natuurlijke materialen.” En dat is perfect mogelijk volgens Geert. “Een spin maakt ook kabels die steviger zijn dan onze sterkste staalkabels. Dat gebeurt gewoon vanuit zijn achterwerk met als input … een paar vliegjes. Terwijl wij daar al gauw chemische producten voor nodig hebben,” legt de jonge ontwerper metaforisch uit. “We moeten samenwerken met de natuur, in plaats van haar iets op te leggen.”

Software modelling

Turbulent zal dus geen waterkracht gaan ‘ontwerpen’, maar zich aanpassen aan de rivieren. “Het is heel simpel,” zegt Geert. “We plaatsen een kleine turbine in de rivier en onze modelsoftware genereert alles. Er komt geen expertise bij kijken.”

Een essentieel hulpmiddel is de 3D-printer. “Propellers hebben een heel organische vorm, omdat ze ontworpen zijn voor een draaikolk. Ze zijn groot en de productie ervan geeft veel overschot aan materiaal. 3D-printing zorgt ervoor dat we veel minder zullen moeten wegsmijten,” zegt Geert enthousiast. “De kosten zijn misschien hoog in het begin – printen kost honderden of duizenden euro -maar de propellers gaan járen mee én het wekt op een natuurlijke manier energie op. Energie heeft een prijs. Dát moet ervoor zorgen dat de investering de moeite waard is.”

Ontwerpvrijheid

We moeten samenwerken met de natuur, in plaats van haar iets op te leggen
— Geert Slachmuylders (Turbulent)

Wat heeft de Additive Design Challenge hem bijgebracht? “Ik ben nieuwsgierig van nature, dus het was echt plezant om dingen uit te zoeken en te proberen. Ik was al een jaartje met het Turbulent-idee bezig, maar door de wedstrijd kreeg ik veel meer ontwerpvrijheid. Ik maakte constant afwegingen tussen de meest efficiënte manier van werken en wat je er precies uit kan halen,” legt de designer uit. De Additive Design Challenge heeft hem nog ambitieuzer gemaakt. “Ik wil mijn project kunnen toepassen op verschillende plekken in de wereld, energie brengen naar diegenen die het niet hebben,” aldus Geert nog.

Meer info: www.turbulent.be