Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Herbie helpt je thuis gezonde kruiden te kweken

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Herbie helpt je thuis gezonde kruiden te kweken

Floris Van Cauwelaert

Op 19 oktober maken we de winnaars van de Additive Design Challenge bekend. In de aanloop zetten we telkens één van de zeven finalisten in de kijker. We stellen je graag voor: Herbie, de Nespresso-service om thuis kruiden te kweken, van Lorens Van de Velde, Franco Prontera en Jeanne Abayo. 

De plantjes die je zelf kweekt via deze kit, leven gewoon veel langer dan in de supermarkt.
— Lorens Van de Velde (Herbie)

Lorens, Franco en Jeanne hebben de ideale tool voor mensen die houden van verse kruiden. Herbie is een stijlvolle do-it-yourself urban gardening kit. Iedereen die zijn eigen mini-kruidentuintje wil, kan dankzij Herbie vlot aan de slag. Het trio ontdekte enkele pijnpunten waarmee mensen in de stad geconfronteerd worden als ze aan tuinieren willen doen.

“Vaak weet men niet waar en hoe eraan te beginnen,” zegt Franco. “Mensen kopen de verkeerde planten, die vaak een snelle dood sterven, juist omdat ze niet weten hoe ze ervoor moeten zorgen.” Herbie moet het mensen makkelijk maken en de juiste skills geven om planten te laten groeien (én te houden), zowel binnenshuis als op hun terras. Het passief bewateringsysteem met een soort wiek zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet elke dag met de gieter in de weer moet zijn. “Herbie geeft iedereen dat geweldige natuurgevoel, ook al woon je midden in de stad,” zegt Jeanne. “Maar het is ook een educatieve tool,” gaat Franco verder. “Zo kan je aan urban gardening doen en je eigen groenten kweken samen met je kinderen.”

 Herbie, prototype

Herbie, prototype

Waarin Herbie écht het verschil maakt? “De kwaliteit”, zegt Lorens “De plantjes die je zelf kweekt via deze kit, leven gewoon veel langer dan in de supermarkt.” Daarnaast willen de ontwerpers een Refill-service met hervulpakketjes van grond, zaden en voedingstoffen aanbieden. Na gebruik kunnen de uitgeputte pakketjes gewoon op de composthoop. Het trio streeft naar een urban gardening community: een app, een website met een handleiding en een forum waar alle klanten en leden met elkaar kunnen discussiëren over hun ervaringen met Herbie en urban gardening.

“Planten en kruiden zijn niet enkel praktisch en voedzaam”, vindt Jeanne “Ze kunnen ook perfect als decoratie dienen.” “Het gaat eigenlijk over een integratie van design, gebruiksvriendelijkheid en educatie”, besluit Franco. “Waarbij we ons toch voor het grootste deel focussen op ecologisch en recycleerbaar materiaal. 3D-prints en digitale productietechnieken kunnen ons helpen om snel prototypes te maken en ons product in die zin te optimaliseren.”

Dankzij de Additive Design Challenge wisten Lorens, Franco en Jeanne dat het er ‘boenk’ op was. Het trio focuste eerst voornamelijk op het businessplan en het theoretisch gedeelte van hun concept. Maar door de wedstrijd werd het extra getriggerd om een visueel prototype te maken. “Alles werd plots minder vaag”, besluiten de drie jonge ondernemers.

 Herbie, prototype

Herbie, prototype