Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Zonnepanelen bijna voorbijgestreefd

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Zonnepanelen bijna voorbijgestreefd

Wim Verbeke

Op de universiteit van Georgia Tech is een team van onderzoekers erin eindelijk in geslaagd de mythische zonne-antennes te bouwen. Zonne-antennes zijn nanodeeltjes die licht rechtstreeks omzetten in elektriciteit. Er dienen geen verschillende lagen van materialen doorlopen te worden. Bij een gewoon zonnepaneel moet dat wel wat voor grote energieverliezen zorgt.

Omdat zonne-antennes deze energieverliezen vermijden en veel minder materialen vereisen, kan hun efficiëntie theoretisch oplopen tot 40% aan een tiende van de kostprijs. De technologie is al bekend sinds de jaren zestig maar het bouwen van een veld van geschikte nano-antennes is pas recent gelukt. De huidige antennes halen een efficiëntie van 1% en zouden in theorie binnen het jaar op de markt gebracht kunnen worden. Voor meer informatie zie Nature Nanotechnology ("A carbon nanotube optical rectenna") en Nanowerk.