Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

28 Vrijheidslaan
Koekelberg, Brussel, 1081
Belgium

+32 497552244

Bookbox, verhalen voor slechtziende kinderen in 3D

Blog

Open blog ter ere van de duurzame revolutie.

Bookbox, verhalen voor slechtziende kinderen in 3D

Floris Van Cauwelaert

Op 19 oktober maken Plan C de winnaars van de Additive Design Challenge bekend. Met de Additive Design Challenge daagt Plan C denkers, designers en doeners uit om de kracht van 3D-printen te gebruiken voor een positieve impact op mens en planeet. Zeronaut is partner van de Challenge. In de aanloop zetten we telkens één van de zeven finalisten in de kijker. Vandaag: Bookbox, van Sofie De Leener.

Voorlezen of samen lezen is gezellig. Het is een leuk moment van de dag. En dat niet alleen, het is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Voor hun taalgevoel, de verbeelding, de verwondering. Vaak kijken kinderen reikhalzend uit naar het volgende plaatje bij het verhaal. Snel omslaan die bladzijde … !

Bookbox biedt blinde en slechtziende kinderen de kans om op een ontspannen manier bij te leren over hun directe leefomgeving.

Maar … hoe kunnen blinde of slechtziende kinderen de magie van een afbeelding ontdekken? Met 3D-printing kwam Sofie De Leener hiervoor een oplossing. Bookbox biedt blinde en slechtziende kinderen de kans om op een ontspannen manier bij te leren over hun directe leefomgeving. Het verhaal bevat elementen die kinderen kennen uit het dagelijkse leven. De bijgeleverde voelplaten helpen bij de juiste voorstelling ervan. “Het verhaal kan voorgelezen worden, maar kan net zo goed beluisterd worden met behulp van het audiofragment op de bijgeleverde USB-stick en DAISY-CD (een digitaal formaat voor gestructureerde audioboeken nvdr.)”, zegt bedenkster Sofie De Leener. Initieel wil ze graag de box aanbieden aan scholen en bibliotheken, en meerdere verhalen uitwerken met voelplaten. Op termijn hoopt ze een platform uit te bouwen om zo ook de consument te bereiken, legt Sofie verder uit.

Het idee rond Bookbox en 3D geprinte voelplaten had Sofie al langer, maar dankzij de Additive Design Challenge kreeg de jonge ontwerpster de feedback (en bevestiging) waar ze naar op zoek was. “De wedstrijd gaf me nóg meer vertrouwen in mijn project en ik kreeg er ook een pak extra energie door.”

Daarnaast leerde Sofie de vele mogelijkheden rond 3D-printing kennen en de technische kennis die ze heeft opgedaan, neemt ze nu ook mee naar huis. “Op dit moment werk ik samen met een testpubliek van blinde en slechtziende kinderen en hun begeleiders met een eerste verhaal. Ik wil testen hoe de kinderen de 3D-materialen en de plaatjes ervaren. Zo zullen de voelplaten écht afgestemd zijn op het doelpubliek”. Dat het een nicheproduct wordt, beseft Sofie. Maar het kan wel voor die kleine groep mensen een heel grote betekenis hebben. En dat is nu net wat Sofie met BookBox wil bereiken. Hartverwarmende sociale innovatie met 3D-printing dus.